Парламентът задължи финансовия министър Асен Василев да покрие дефицита от 1

...
Парламентът задължи финансовия министър Асен Василев да покрие дефицита от 1
Коментари Харесай

Васил Велев: За 9 месеца влошихме бизнес средата, изгубихме 70 000 работни места

Парламентът задължи финансовия министър Асен Василев да покрие недостига от 1 милиард лв. във Фонда " Сигурност на електроенергийната система " до 31 март. Остана неразбираемо по какъв начин той ще откри дадената сума.

" Днес държавното управление е взело решение да поеме дълга на " Топлофикация София " на стойност 1,6 милиарда Част от тази сума ще вкарат във Фонда за сигурност на електроенергийната система, с което ще предотвратят въвеждането още веднъж на такса " Задължение към обществото ". Вероятно дългът е по-малък - 720 млн. е сумата, която би трябвало да се върне. За жал това надалеч не е единственият проблем. Ние за тези 9 месеца влошихме бизнес средата и като резултат на всичко това отчитаме дъно в вложенията. Заменихме действителните промени с ПР на промените. На прага сме от ново отсрочване на влизане в Еврозоната ", коментира ръководителят на АИКБ Васил Велев в студиото на " Денят ON AIR ".

Той счита, че няма да е допустимо да приемем еврото на 1 януари идната година и ще има отсрочване.

" Никой не се ангажира към този момент с дата 1 януари 2025 година за приемане на еврото. Пътят не е увеличение на налозите, а осъществяване на промени и един по-балансиран бюджет. Причините са доста по-дълбоки, те са от неналичието на промени, закъснение на стопанската система, прекосяване от растеж към спад в промишлеността. Имаме и срив на експорта, януари е паднал с 15% надолу и няма прогрес в нито една промяна. В пенсионната система също даваме обратно, няма административна промяна, просветителна система също, имаме изгубени 70 000 работни места в последното тримесечие ", каза Велев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Инвестициите през 2023 година са блъснали дъно. Имаме най-ниско съответствие сред разноските за придобиване на дълготрайни материални активи към Брутният вътрешен продукт.

" Зелената договорка в микс с разменените наказания докара до деиндустриализация на Европа. И тогава предложихме ограничения, които бяха пропуснати. И в този момент имаме несъблюдение на националните цели. Непълен Шенген, без ясна дата за сухопътен Шенген, ново отсрочване на Еврозоната. Всяка последваща прогноза за растеж е надолу, за вложенията през 2023 година ние имаме дъно, имаме един пиар за това по какъв начин били нарастнали задграничните вложения ", съобщи гостът.

Планът за възобновяване също се забави - трябваше да го получим януари месец.

" Кабинетът беше записал до края на годината да се съфинансират 98 млн. лева в наддоговаряне на софтуерна рационализация за дребни и междинни предприятия. Тези 98 млн. са до 50% от цялата сума. 200 млн. можеха към този момент да са финансирани. Вместо да си изпълни това заричане кабинетът, тези пари бяха кdнселирани и върнати в Механизма за възобновяване на резистентност. И в този момент ще бъдат изгубени, тъй като са пренасочени към други действия ", добави той.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР